Hårfin skillnad förändrade allt

Hårfin skillnad förändrade allt

   

   En unik affärsidé, ett ekologiskt tänk och mod att våga gjorde henne till företagare. Med Tanja Lastovetska fick Sverige sitt första hårspa med ett koncept som sätter hälsa för håret och kundservice i centrum. Grundat av kvinnan som gjort resan från jurist och skeppsingenjör i Ukraina till entreprenör, först i sydost och nu norra Skåne.

– Jag ville egentligen helst stanna kvar i Ukraina. Här fanns min släkt, mina vänner och allt det vackra i både arkitektur och natur som landet har att erbjuda.
Men – det fanns också något som talade för att följa med kärleken till Sverige. Även om en del av hjärtat fick stanna kvar i landet som varit hennes allt sedan hennes barnsben tagit kliven via skola och utbildning vidare till yrkeslivet.
Medan tiden gick började det gnissla alltmer i relationen. Det stressade Tanja och det påverkade hälsan. Ett symtom var att håret tappade sin glans och att det dessutom blev allt tunnare. Vilket i sin tur ledde till nya banor i tankarna om att utveckla en verksamhet inom kosmetik.
– Jag hade tidigare kommit i kontakt med produkter för håret från ett italienskt företag.
Kunde det vara en bra väg till en ny och egen verksamhet?
Tanja kom fram till att det var det rätta alternativet.
– Jag ville också göra något med ett djupare mening och mer bestående värde än ytlig kosmetik.
Med mycket förberedande arbete grundade Tanja sitt företag Hair Skåne AB och öppnade Sveriges första hår-spa i Ystad. Som hon sedan flyttade till Kristianstad.
Hit kommer både män och kvinnor som på ett eller annat sätt har problem med sitt hår. Det kan handla om håravfall, klåda i hårbotten eller mjäll. Symptom som oftast är orsakade av stress, hormonförändringar eller andra yttre eller inre faktorer. Tetyana har ägnat mycket tid och engagemang för att studera hårets fysiologi, det som kallas trikologi och utövas av en trikolog.
– Termen används i andra länder men är inte bekant för många här i Sverige.
Tanja tycker det är märkligt att svenska kvinnor och män som är noga med kosten och värnar om miljön mera sällan tänker på vad de använder för att vårda sitt hår.
– Kemikalierna i produkterna är varken bra för håret eller för miljön.
De produkter som används i Hair Skåne är därför både ekologiska och iso-certifierade.
– Vi använder enbart produkter från en och samma producent i Italien och jag har själv genomgått deras utbildning som givits via skype från huvudkontoret och tillverkningen i Turin.
En behandling inleds med en analys av hårbotten. Med en speciellt utvecklad digital teknik undersöks hårbotten och Tanja analyserar resultatet och därefter får kunden ett förslag på behandling.
– Varje behandling är anpassad efter behov och hur många behandlingar som behövs avgörs av problemets omfattning.
De kunder som kommer till salongen får också ta del av den alldeles speciella miljön.
Lokalen har Tanja renoverat och inrett själv. Som utbildad ingenjör har hon koll på verktyg och byggmateriel.
– Man måste kunna göra saker själv och inte vara rädd att prova.
Som företagare ser hon också service som en framgångsfaktor.
Som grundare av Sveriges första hår-spa är hon övertygad om att hon valt rätt.
– Håret är en viktig del av personligheten. Det räcker inte med snygga kläder för att känna sig fin på en fest. Jag vet genom egen erfarenhet hur håret påverkar självförtroendet och självkänslan. Säger Tanja Lastovetska som för 13 år sedan kom till Sverige med en ordbok i handen. Och som vände problem till möjlighet och idag är företagare med en affärsidé som kan göra stor skillnad fast den kan se ut att vara hårfin.

Kristina Fröling
 

​Läs hela artikeln på Sajtseeing.se
 

Lista över artiklar

Läs också

 • Peeling gör jobbet i hårbotten

  Peeling gör jobbet i hårbotten

  Precis som hyn i ansiktet har också hårbotten sin hy med sina problem och möjligheter, och hårets kvalitet styrs av miljön i hårbotten. Och även om du är nöjd med din look behöver din hårbotten peeling och återfuktning.

 • Stylingprodukter är ett måste!

  Stylingprodukter är ett måste!

  Inte minst bland våra kunder, och en vanlig fråga är om de kan använda stylingprodukter i ett skadad hår. Vårt svar är att det är ett måste! Men det måste vara ekologiska och naturliga hårprodukter.

  Alla typer av hår behöver skyddas mot uttorkning och smuts, och ett skadad hår är i ännu större behov av omvårdnad.

 • Organisk Protein Behandling

  Organisk Protein Behandling

  Organisk Hår Therapy är en unik behandling, baserad på vegetabiliska proteiner. Synergin av aminosyror från växtriket gör det möjligt att reparera skadat hår, ge volym och göra tunt hår tjockare och starkare.

  Behandlingen passar perfekt till alla typer av hår, men speciellt till håret med porositet samt tunt eller skadat hår. De är också en så kallad grön behandling där vi endast använder oss av  produkter med naturliga och organiska ingredienser.